Moja wersja popularnych batoników kokosowych to zdrowy pomysł na drugie śniadanie, deser lub jako przekąska, którą możecie zabrać wszędzie ze sobą.
Kasza jaglana to skarbnica witamin, mikro i makro elementów. Jest wolna od glutenu, świetnie tolerowana przez układ pokarmowy i zawiera sporą ilość błonnika. Po ugotowaniu nadaje się do pieczenia ciast, batoników, kremów i zagęszczania koktajli. Na śniadanie możemy przygotować z niej jaglankę, na obiad wegańskie kotleciki, na kolację dodać do ulubionej sałatki lub nafaszerować pieczone warzywa. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Składniki:
Foremka kwadratowa 20 cm, szklanka 250ml
-1 szkl. nieugotowanej kaszy jaglanej,
-1/2 szkl. mleczka kokosowego (część stała),
-1 3/4 szkl. wiórków kokosowych (ok. 150g),
-1/2 szkl. mąki kokosowej (ok. 75g),
-1/2 szkl. mąki migdałowej lub mielonych migdałów (ok. 75g),
-1/4 szkl. ksylitolu lub innego dowolnego słodu,
-100g gorzkiej czekolady min. 80% kakao,
-1 łyżeczka oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Kaszę przesypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Zalewamy kaszę dwiema szklankami wody, dodajemy 1/4 łyżeczki soli (można pominąć). Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn około 15-20 minut.
Ciepłą kaszę przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, wybrany słód i miksujemy dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Przekładamy do dużej miski.
Do masy dodajemy mąkę kokosową, migdałową i wiórki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby na bokach pozostały kawałki folii do zawinięcia. Masę rozkładamy równomiernie i pozostawiamy na blacie do całkowitego wystygnięcia. Po około godzinie, kiedy masa będzie już w temperaturze pokojowej zawijamy pozostawione wcześniej kawałki folii spożywczej i wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Kiedy masa kokosowa stężeje, wykładamy ją z foremki, odwijamy z folii i kroimy na mniejsze kawałki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i polewamy nią batoniki.
Całość chłodzimy w lodówce, aż do zastygnięcia czekolady.