Osoby, które całkowicie rezygnują z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, często słyszą pytanie „To co ty właściwie jesz?”. Wbrew pozorom dieta wegańska może i powinna być bardzo urozmaicona, nie tylko jeśli chodzi o dobór warzyw i owoców zawierających potrzebne składniki, ale również jeżeli chodzi o formę dań i przekąsek.
Wegańskie desery i wypieki przygotować można na różne sposoby. Wyglądem i smakiem nie ustępują one tym tradycyjnym i dostępnym w sklepach, które zawierają mleko i jajka. Zrobione są też, jako że najczęściej przygotowywane w domu lub w restauracji bezpośrednio przed zjedzeniem, z wartościowych składników, bez polepszaczy i konserwantów. Zamiast mieszanki utwardzonych olei i cukru zawierają najczęściej banany, awokado, mleko kokosowe, orzechy i nasiona. Dlatego wegańskie desery mogą być też ciekawą propozycją dla osób nie wykluczających na co dzień niczego ze swojej diety, poza przyjemnością smaku zapewniając jednocześnie zastrzyk energii i dawkę składników odżywczych.
Największym problemem w przygotowaniu wegańskich słodyczy jest nadanie im odpowiedniej konsystencji. W tradycyjnej kuchni to jajka i mleko sprawiają, że ciasta nie są zbyt kruche i sypkie, a czekolady i polewy aksamitnie rozpływają się w ustach.
Na półkach sklepów ze zdrową żywnością, a coraz częściej także zwykłych marketów, znajdziemy różnorodne zamienniki mleka – najpopularniejsze sojowe, którego smak jednak nie każdemu odpowiada, ryżowe, migdałowe, owsiane, orzechowe. Wiele z nich możemy przygotować sami w domu. Te sklepowe często są dodatkowo wzbogacone np. wapniem, magnezem, witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, ale również sztucznymi aromatami. W największej liczbie wariantów smakowych występuje mleko sojowe. Gęste mleko kokosowe w przepisach na desery zastąpić może śmietanę. Nadaje się do nasączenia ciast, kiedy mają być bardziej wilgotne – np. wegańskie odpowiedniki ciast z masą z wiórków kokosowych lub serników.
W nadaniu ciastom bardziej kleistej struktury pomocne okaże się zmielone siemię lniane. Wystarczy zmielić łyżkę nasion, zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę. Powstanie zawiesina przypominająca konsystencją surowe jajko, zupełnie neutralna w smaku. Pomocne będą także rozgniecione widelcem dojrzałe banany lub awokado, masło orzechowe, czy wspomniane już wyżej mleko kokosowe.
Również przygotowanie wegańskich pralin lub polewy czekoladowej nie jest tak naprawdę problemem. Wystarczą dwa-trzy składniki i odrobina cierpliwości. Kakao rozpuścić można w mieszance mleka kokosowego oraz oleju kokosowego, która nada takiej czekoladzie odpowiednią konsystencję. Należy podgrzewać je w kąpieli wodnej lub w misce umieszczonej nad garnkiem z wodą, powoli, ciągle mieszając. Dodanie cukru lub słodzika i dodatków smakowych takich jak bakalie i suszone owoce, cynamon, drobno zmielona lub rozpuszczalna kawa to wyłącznie rzecz gustu i fantazji. Dwuskładnikowe trufle na zimno można zrobić, mieszając dokładnie kakao i mocno dojrzały miąższ awokado, a następnie wstawiając do lodówki na co najmniej godzinę. Przed tym krokiem możemy obtoczyć uformowane kulki w wiórkach kokosowych, kawie lub kakao.
Niezastąpiona przy przyrządzaniu wegańskich słodyczy jest również kasza jaglana. Neutralny smak komponujący się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi i dosyć duża kleistość sprawia, że może ona stanowić podstawę ciast, słodkich chlebków, racuchów lub też podawanych na zimno puddingów. Mieszając kaszę jaglaną z wiórkami kokosowymi i dodając czekoladową polewę możemy stworzyć ciasto lub batoniki.
Zastąpić te tradycyjnie wersją w całości roślinną można również lody. Ich bazę stanowić będzie gęste i tłuste mleko kokosowe, wymieszane z masłem orzechowym lub rozgniecionymi bananami i dowolnymi dodatkami smakowymi. Ważne jest dokładne połączenie składników, które uzyskuje się przez podgrzanie ich – bez doprowadzania do wrzenia – i mieszanie, a także mieszanie co jakiś czas, by napowietrzyć zamarzające lody.
Najprostsze wegańskie słodkości to owsianka, inne płatki lub kasza na słodko, sałatki owocowe, suszone owoce, konfitury oraz zdrowe batoniki z ziaren i zbóż.
Dieta wegańska nie musi wiązać się z brakiem urozmaicenia i paradoksalnie osoby, które na nią przechodzą odkrywają niezwykle bogatą gamę składników lub ich zastosowań, o których wcześniej nie miały pojęcia. Ograniczony wybór pozwala dać upust kreatywności, komponując własne potrawy według upodobań i tego, co ma się akurat pod ręką – także słodkie desery i wypieki.