W sklepach dostępnych jest coraz więcej olejów wytworzonych z nasion roślin leczniczych. Każdy z nich ma nie tylko innym smak i aromat, ale także mnóstwo cennych składników wspierających różne funkcje organizmu. Warto poznać te oleje, aby potrawy stały się nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze.
Olej lniany
Ma lekko orzechowy smak i zapach. Jest lekkostrawny i poprawia trawienie. W wielu regionach Polski jest tradycyjnie używany do przygotowania wigilijnych potraw. Ale z jego właściwości warto korzystać nie tylko ten jeden dzień w roku. Olej ten jest bowiem bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest jednym z głównych składników prozdrowotnej diety stworzonej przez doktor Joannę Budwig. Może być stosowany nie tylko w kuchnia, ale także do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Olej z ostropestu
Jednym z najbardziej popularnych w ostatnim czasie ziół jest ostropest plamisty. Olej jest jednym z produktów, w których wykorzystane zostały lecznicze właściwości tej rośliny. Roślina ta zawiera między innymi sylimarynę. Substancja ta wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga w jej regeneracji. Działa także przeciwzapalnie, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, reguluje też poziom cukru we krwi. Występujące w składzie ostropestu plamistego związki goryczkowe i sylimaryna sprawiają, że olej zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i poprawia apetyt. Olej z ostropestu odznacza się słomkowym kolorem i wyrazistym smakiem.
Olej z wiesiołka
Zawiera kwas GLA, który zapobiega magazynowaniu tłuszczu. Dzięki temu ułatwia odchudzanie, ale przede wszystkim poprawia przepływ krwi w naczyniach. W efekcie obniża ciśnienie krwi i chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Olej z wiesiołka wspomaga także trawienie, poprawia kondycję wątroby i odporność. Można wykorzystywać go również do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Zawarta w nim witamina E i nienasycone kwasy tłuszczowe zatrzymują wodę w skórze, dlatego olej z wiesiołka można wykorzystać do pielęgnacji skóry atopowej. Olej ten wspiera również leczenie trądziku i łuszczycy.
Wszystkie oleje o właściwościach prozdrowotnych są tłoczone na zimno. Tylko ta technologia pozwala zachować ich wszystkie substancje odżywcze. Miejsce otwartego oleju jest w lodówce. Zamknięty można przechowywać w suchej, chłodnej i ciemnej szafce. Aby ochronić olej przed światłem, które nie tylko niszczy składniki odżywcze, ale też skraca czas jego przydatności do spożycia, należy kupować olej w czarnych, granatowych, ciemnozielonych czy brązowych butelkach.